Blogopmaak

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

2023 is alweer een paar weken op weg en langzaam raak ik gewend aan mijn nieuwe werksituatie. Na 14 jaar bij woningcorporatie de Alliantie te hebben mogen werken, ben ik sinds 1 januari volledig zelfstandig.


Vorig jaar ben ik al begonnen als procesadviseur bij CPO-projecten van het bureau www.bouwenineigenbeheer.nl (BIEB) uit Eindhoven. Henk Vlemmix en Jan Walrecht van BIEB hebben pakweg 20 jaar geleden mij en mijn buren ondersteund bij de realisatie van de  www.Kersentuin.nl, de CPO-buurt in Utrecht Leidsche Rijn waar ik nog steeds met volle tevredenheid woon. 


Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

CPO is een vorm van projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen woningbouwproject. Iedere particulier kan immers samen met zijn toekomstige buren zijn eigen woning ontwikkelen en bouwen. Daarbij worden eigen wensen meegenomen, betaalbaarder gebouwd en ontstaat tijdens het ontwikkelproces al binding tussen de toekomstige buren.

Als procesadviseur mag ik die toekomstige bewoners ondersteunen bij het realiseren van hun eigen woondroom. Mocht je meer willen weten over CPO dan staat hier een mooi filmpje: cpo-in-2-min.


Voor BIEB ben ik betrokken bij een mooi CPO-project in Nijmegen. Bij www.Elzendal.nl werken de toekomstige enthousiaste eigenaren samen met www.ORGA-architect.nl aan hun eigen woningbouwproject. Het project bestaat uit appartementen, eengezinswoningen, een ondergrondse parkeergarage, een ontmoetingsruimte, een gemeenschappelijke tuin en een hechte gemeenschap. In het project wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van houtskeletbouw en andere biobased materialen. 


De Kersentuin

Die aandacht voor duurzaamheid en de juiste materialen waren 20 jaar geleden voor De Kersentuin ook al belangrijke uitgangspunten. Demontabel bouwen, FSC-hout, cellulose isolatie, een lage EPC en wandverwarming waren toen belangrijke speerpunten. 


Voor het realiseren van die technische duurzaamheid bleek dat de sociale binding in de CPO essentieel was. En de afstemming over die technische duurzaamheid vergrote de sociale binding. Beide versterkten elkaar. Nadat we in de Kersentuin kwamen wonen ging dat eigenlijk als vanzelf door. Ons buurthuis en het gezamenlijk beheer en gebruik van het (semi-)openbaar groen spelen daarin een belangrijke rol. De vele activiteiten die in de buurt plaatsvinden zijn een signaal dat de opzet zeer geslaagd is. En toekomstige buren werden echte buren en vrienden. Dit jaar vieren we ons 20-jarig jubileum en het wordt weer een jaar met veel mooie activiteiten. 


Uitnodiging 

De combinatie van sociale betrokkenheid en technische duurzaamheid zijn belangrijke pijlers voor mij privé en in mijn werk. Sociale betrokkenheid in de buurt en technisch duurzame doelen versterken elkaar.

In veel CPO-projecten zijn beide doelstellingen aanwezig. CPO-projecten kunnen daarom wezenlijk bijdragen aan duurzame buurten met een sociale binding tussen haar bewoners.

De gemeente Nijmegen heeft haar eigen CPO-beleid ontwikkeld. En de provincie Drenthe heeft een speciaal team om wooninitiatieven te stimuleren en ondersteunen. Andere gemeentes en provincies zou ik willen uitnodigen om deze initiatieven over te nemen. 


Wil je meer weten over mij en mijn werk ga naar www.de-berck.nl


door Jeroen Hollander 15 nov., 2023
De Leefbare buurt - waar ik mij thuis voel!
door Jeroen Hollander 05 sep., 2022
Van GOTIK naar GOTIKE met de Donut
door Jeroen 02 mei, 2022
Inner Development Goals Summit 2022
door jeroen 14 feb., 2022
Jeroen's week van de circulaire economie
Share by: